StudioQUA+D, Inc.

5690 Webster Street, Arvada,  Colorado 80002

info@studioquad.com

720.280.0613

  • LinkedIn - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle

sweetwater county fire station #2

type:             fire station & regional training center

client:           sweetwater county fire district #1, chief wamsley

location:       rock springs, wyoming, usa

size:             7 acre site development;14,000 sq ft fire station;100,000 sq ft training facility

cost:             $5 million +

This state-of-the-art fire station and emergency response training center settles into it's site, taking full advantage of the southern exposure and views.  The strong, simple forms emerge from the sedimentary basin of the Rock Springs Uplift to meet broad horizontal planes of sky and grassy plains.  The opposing slopes of the roof forms subtly emulate the tectonic variation and tilt of surrounding bluffs in strong contrast to the horizontal.

The chosen materials offer permanence and resilience, aging beautifully to subtle patinas and providing low to maintenance-free service for years to come.

 

The station plan is clearly organized into functional zones guided by the required spatial adjacencies around a clearly defined and direct circulatory system.  The southern exposure was reserved for larger more public spaces such as the community/training room, lobby and day room as well as leadership offices, while the fitness room was located to the north to avoid overheating and to provide distant views.

The lobby is designed to be instantly recognizable and to create an immediate visual link to the apparatus bay providing interesting views of the equipment for visitors while maintaining security. It is also the buffer between the station functions and the community room and can be left accessible for evening community events without compromising station security.

 

The station is located to the east end of the site for greater visibility within the community while also creating a visual buffer to the distracting activities on the training grounds to the west. 

The site maintains a high degree of functional separation allowing for clear use of the site without the concerns created by cross circulation. Private/personal vehicular access is only from the south of the building while the emergency response vehicular access is only from the north.  These two never mix and are separated by a pedestrian zone linking the training room directly to the training grounds via an exterior learning/break area consisting of landscape elements suitable for sitting or reclining. Primary emergency response distribution is through the intersection providing the greatest initial route flexibility.

Completed in 2018 Fire Station #2 received LEED Gold Certification from the USGBC.

 

Completed by Mark Raeburn while Principal at Hangar41